Adidas je značka s dlouhou historií výroby tenisek, které ovlivnily nejen sport, ale i kulturu a módu po celém světě. Od klasických modelů až po nejžádanější hype tenisky, Adidas stále patří mezi hlavní hráče na trhu s teniskami. Připravili jsme pro vás žebříček nejlepších Adidas tenisek všech dob, který zohledňuje jejich vliv, popularitu a historii.

33. Adidas Forest Hills (1976)

Adidas Forest Hills byl dlouho jedním z grailů pro sběratele a fanoušky fotbalové kultury. Poprvé uvedený v roce 1976, model Forest Hills byl známý díky své NASA technologií vyvinuté pěně v podrážce, která z něj činila nejlehčí tenisovou botu té doby. Díky výrazné žluté podrážce a zlatým pruhům se stal hitem v ulicích Liverpoolu. Tento model má jedinečnou historii a stále patří mezi vyhledávané kousky mezi OG sběrateli.

32. Y-3 Qasa (2013)

Y-3 Qasa High, z dlouhodobé spolupráce Adidas a japonského návrháře Yohji Yamamota, si možná nikdy nezískal tolik pozornosti, kolik by si zasloužil. Vliv jeho ponožkového svršku kombinovaného s technologií Tubular byl patrný v celém odvětví po jeho uvedení v roce 2013. Ačkoliv tento model nebyl přehlížen, kvůli své vyšší ceně a spíše okrajovému zájmu si nezískal takové uznání jako jiné tenisky, které inspiroval.

31. Adidas Mutombo (1993)

Když Adidas Mutombo vznikl, měl všechny předpoklady stát se klasikou mezi basketbalovými teniskami. Když Mutombo podepsal smlouvu s Adidas v roce 1992 za více než milion dolarů, trh s basketbalovou obuví ještě nebyl přesycený. Tento model navržený Jacquesem Chassaingem, který stojí za legendárními modely jako ZX8000, a Peterem Moorem, se vyznačoval africkými motivy odrážejícími Mutombovu konžskou minulost. I když tento model nedosáhl takového úspěchu jako Air Jordan, stále zůstává důležitou součástí historie Adidas.

30. Raf Simons x Adidas Ozweego 2 (2017)

Raf Simons x Adidas Ozweego 2 byl tak výrazný, že přiměl celou generaci mladých lidí, aby utratili tisíce korun za tyto tenisky, aniž by věděli, kdo Raf Simons je. Ozweego se svým robustním a futuristickým designem zaujal nejen sneakerheady, ale i širší veřejnost. Tento model má významnou pozici mezi kolaboracemi Adidas s návrháři.

29. Adidas SL 72 (1972)

Adidas SL 72 by měl být připomínán z mnoha důvodů. Debutoval na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972 a byl prvním modelem s dnes již ikonickým trojlístkovým logem. Tento lehký model si získal oblibu nejen díky svému olympijskému dědictví, ale také díky jednoduchému designu, který z něj činí jednu z nejčasově nadčasovějších bot Adidas.

28. Adidas T-Mac 3 (2003)

Adidas T-Mac 3 byl spojen s Tracy McGradym, jedním z největších talentů NBA své doby. Tento model se stal známým díky svému odvážnému vzhledu a zejména díky červené a modré kombinaci, kterou McGrady nosil na NBA All-Star Game v roce 2004. Tento model zůstává jedním z nejvýznamnějších momentů v historii basketbalové linie Adidas.

27. Adidas ZX Flux (2014)

Adidas ZX Flux byl ve své době naprosto jedinečný. V roce 2014 přinesl Adidas nový člen ZX rodiny, který zaujal svým minimalistickým designem a možností nekonečných barevných kombinací. Nejenže Adidas oblékl tento model do pestrých barev, ale také umožnil zákazníkům navrhnout si vlastní design díky programu MiZXFlux. Tímto krokem se ZX Flux stal modelem, který nelze zapomenout.

26. Adidas Micropacer (1984)

Adidas Micropacer byl prvním modelem s vestavěným počítačem, což z něj činilo revoluční krok v obuvnickém průmyslu. Tento model, poprvé uvedený na olympijských hrách v Los Angeles v roce 1984, byl sice považován za trochu gimmick, ale jeho futuristický design s lesklým stříbrným svrškem ho udržel v popředí zájmu sběratelů po desetiletí.

25. Adidas Pro Model 2G (2003)

Adidas Pro Model 2G je skutečná klasika mezi basketbalovými hráči. Tento model byl velmi populární na amatérských i profesionálních kurtech v raných 2000s. Pro Model 2G se stal také oblíbenou volbou pro sportovní týmy díky své dostupnosti v různých týmových barvách.

24. Adidas Grand Slam (1984)

Adidas Grand Slam byl jedním z nejzajímavějších modelů vydaných během olympijských her v roce 1984. Tento model přinesl do světa tenisek inovativní systém odpružení s vyměnitelnými kolíky v patě, což umožňovalo uživatelům přizpůsobit míru tlumení. Grand Slam se stal sběratelským kouskem pro milovníky retro tenisek.

23. Adidas EQT Support 93 (1993)

Adidas EQT Support 93 byl klíčovým modelem během přeměny Adidas v 90. letech. Tento model byl navržen s důrazem na funkčnost a výkon, což z něj činilo jeden z nejoblíbenějších běžeckých modelů své doby. V roce 1991 Adidas zavedl novou linii EQT, která znamenala revoluci ve sportovní obuvi a EQT Support 93 se stal jedním z jejích vlajkových modelů.

22. Adidas Top Ten (1979)

Adidas Top Ten byl jedním z prvních basketbalových modelů Adidas, který se stal kultovním. Tento model byl uveden na trh v roce 1979 a jeho vysoká cena z něj činila statusovou záležitost mezi hráči a fanoušky. Dnes patří mezi klasiky Adidas.

21. Adidas NMD_R1 (2015)

Adidas NMD_R1 byl absolutním hitem v polovině 2010s. Tento model se stal synonymem pro hype kulturu a byl jedním z nejžádanějších modelů díky svému pohodlí a minimalistickému designu. Při uvedení na trh se NMD rychle vyprodal a jeho hodnota na resell trhu dosáhla vrcholu.

20. Adidas JS Wings 2.0 (2013)

Jeremy Scott přinesl s modelem Adidas JS Wings 2.0 jedno z nejodvážnějších a nejvíce extravagantních designových pojetí v historii tenisek. Model s ikonickými křídly na bocích se stal symbolem jeho kreativity a průlomové spolupráce s Adidas. Tento model si získal oblibu nejen mezi fanoušky extravagantního stylu, ale také mezi sběrateli, kteří ocenili jeho jedinečnost. I když byl cenově vyšší, pro některé šlo o skutečný steal, pokud se jim podařilo koupit ho za nižší cenu.

19. Yeezy Boost 750 (2015)

Yeezy Boost 750 byl první model, který Kanye West vytvořil ve spolupráci s Adidas. Tento model nejenže rozjel éru Yeezy u Adidas, ale také posílil pozici značky v konkurenčním boji s Nike. I když trpěl některými výrobními problémy, jako jsou nefunkční zipy, stal se základem úspěchu, který Yeezy přinesl Adidas v následujících letech. Tento model také pomohl dostat Boost technologii na výsluní, což vedlo k masivnímu nárůstu popularity Adidas.

18. Adidas AE 1 (2023)

Adidas AE 1 přinesl nový dech do basketbalové řady Adidas, která dlouhou dobu potřebovala posílit. Tento model, navržený pro Anthonyho Edwardse, si rychle získal popularitu nejen díky vynikajícímu výkonu na hřišti, ale také díky svému futuristickému designu, který se stal přitažlivým i mimo basketbalovou komunitu. AE 1 je příkladem moderní basketbalové boty, která dokáže oslovit široké publikum.

17. Yeezy 500 (2017)

Yeezy 500 je jedním z mála modelů z řady Yeezy, který se inspiroval minulostí Adidas. Tento model využívá starší technologii Feet You Wear, což je retro prvek, který pomohl oslovit fanoušky hledající unikátní design. I bez Boost technologie zůstává Yeezy 500 velmi populárním modelem, který si drží své místo mezi nejoblíbenějšími Yeezy teniskami.

16. Adidas EQT Elevation (1997)

Adidas EQT Elevation je legendární díky své spojitosti s Kobe Bryantem a jeho vítězstvím ve Slam Dunk Contestu v roce 1997. Tento model, který používal technologii Feet You Wear, se stal ikonou díky Bryantově kariéře a stále je považován za klasiku. EQT Elevation se také podílel na vývoji Kobeho první podpisové řady u Adidas, čímž pomohl definovat basketbalovou obuv konce 90. let.

15. Adidas Campus (80. léta)

Adidas Campus je teniska, která si získala popularitu napříč několika subkulturami. Ačkoli původně navržená pro basketbal, tento model si získal oblibu mezi skateboardisty v 90. letech a pravidelně se objevovala v hip-hopové scéně díky svému jednoduchému, ale stylovému designu. Campus zůstává klíčovým modelem pro fanoušky Adidas, ať už jde o retro styl nebo současné kolaborace, například s Bad Bunnym.

14. Adidas Dublin (1976)

Adidas Dublin je jedním z nejikoničtějších modelů z evropské City Series. Tento model, který je známý svou modrou semišovou konstrukcí s oranžovými pruhy, se stal kultovním mezi evropskými fanoušky Adidas, zejména v prostředí fotbalových hooliganů. Pro mnoho sběratelů je Dublin jedním z nejcennějších kousků a při jeho vydání bývá rychle vyprodán.

13. Pharrell x Adidas NMD Hu (2016)

Pharrell Williams se stal jedním z nejvýznamnějších tvůrců v rámci spoluprací Adidas díky své řadě NMD Hu. Tento model přinesl svěží minimalistický design a jasné, výrazné barvy, které si rychle získaly oblibu. Pharrellovy tenisky NMD Hu se staly hitem mezi fanoušky Adidas, ať už díky jejich výraznému stylu nebo limitovaným edicím, které se na resell trhu často prodávají za mnohonásobně vyšší ceny.

12. Adidas Forum (1984)

Adidas Forum je jedním z nejdůležitějších basketbalových modelů v historii Adidas. Tento model, navržený s důrazem na stabilitu a ochranu hráče, byl dokonce používán Michaelem Jordanem během olympijských her v roce 1984, předtím než podepsal smlouvu s Nike. Forum je dodnes oblíbený mezi fanoušky retro tenisek a pravidelně se objevuje ve speciálních limitovaných edicích.

11. Adidas Rod Laver (1970)

Adidas Rod Laver byl navržen pro jednu z největších tenisových legend všech dob. Tento model, pojmenovaný po australském tenistovi, má své místo vedle dalších ikonických tenisových modelů, jako je Stan Smith. I když Rod Laver není tak populární jako některé jiné modely Adidas, stále si drží svou pozici jako stylová volba pro milovníky klasických bílých tenisek.

10. Adidas Handball Spezial (1979)

Adidas Handball Spezial byl původně navržen pro hráče házené, ale díky svému čistému designu a gumové podrážce se stal velmi oblíbeným mezi fotbalovými fanoušky a sběrateli tenisek. Tento model zažívá v posledních letech renesanci díky popularitě, kterou si získal nejen v rámci streetwearu, ale i mezi módními nadšenci.

9. Adidas Ultra Boost (2015)

Adidas Ultra Boost je považován za jeden z nejlepších běžeckých modelů posledních desetiletí. Tento model, vybavený technologií Boost, přinesl Adidas zpět do středu pozornosti a stal se ikonou nejen mezi běžci, ale také mezi fanoušky módy. Kanye West přispěl k jeho popularitě, když Ultra Boost nosil během svých veřejných vystoupení, což vedlo k nárůstu poptávky po tomto modelu.

8. Adidas KB8 (1997)

Adidas KB8 byl prvním podpisovým modelem Kobe Bryanta a rychle si získal oblibu mezi basketbalovými fanoušky. Tento model využíval technologii Feet You Wear a stal se základem pro další Bryantovy modely u Adidas. KB8, nyní známý jako Crazy 8, je stále vyhledávaným retro modelem pro fanoušky basketbalu.

7. Yeezy Boost 700 (2017)

Yeezy Boost 700 je jedním z nejvýraznějších modelů z řady Yeezy. Navržený Stevenem Smithem, tento model byl jedním z prvních, který zahájil trend robustních, takzvaných dad sneakers. Jeho masivní design a prémiové materiály jej rychle dostaly mezi nejoblíbenější modely poslední dekády.

6. Adidas ZX 8000 (1989)

Adidas ZX 8000 je považován za vrchol celé ZX série. Tento model debutoval v roce 1989 a od té doby se stal synonymem pro styl i výkon. Jeho ikonická barevná kombinace Aqua, která spojuje světle modrou, fialovou a žlutou, se stala jednou z nejikoničtějších v historii Adidas.

5. Yeezy Boost 350 (2015)

Yeezy Boost 350 je pravděpodobně nejvlivnější model z řady Yeezy. Tento model, představený v roce 2015, se stal obrovským hitem a přinesl Adidas na vrchol módní scény. Yeezy 350, ať už v původní verzi V1 nebo později ve verzi V2, definoval éru moderní streetwearové módy a zůstává jedním z nejprodávanějších modelů Adidas.

4. Adidas Superstar (1970)

Adidas Superstar je jedním z nejznámějších a nejdéle vyráběných modelů Adidas. Tento basketbalový model, který debutoval v roce 1970, se stal ikonou hip-hopové scény díky Run-D.M.C. a dodnes je jedním z nejprodávanějších modelů značky. Jeho charakteristická gumová špička a jednoduchý design z něj činí nadčasovou klasiku.

3. Adidas Gazelle (1966)

Adidas Gazelle je jedním z nejstarších semišových modelů Adidas, který dodnes zůstává populární. Tento model byl původně navržen jako tréninková bota, ale díky své jednoduchosti a pohodlnosti si získal širokou základnu fanoušků, od modelů až po politiky. Gazelle je stále symbolem stylu, který nikdy nevyjde z módy.

2. Adidas Samba (1949)

Adidas Samba je jedním z nejstarších a nejikoničtějších modelů Adidas. Tento model, navržený pro fotbalisty, se stal nesmrtelným díky své odolné gumové podrážce a jednoduchému designu. V posledních letech zažívá obrovskou popularitu, když si jej oblíbili módní návrháři a influenceři po celém světě.

1. Adidas Stan Smith (1973)

Na vrcholu našeho žebříčku je Adidas Stan Smith. Tento model, původně navržený pro tenisovou legendu Stana Smithe, se stal synonymem pro bílou tenisku a jedním z nejprodávanějších modelů Adidas všech dob. Jeho čistý design a univerzálnost z něj činí ikonický kousek, který zůstane relevantní i v dalších desetiletích.

Solemarket s.r.o.